Jak ušít letní šaty pro holčičku s půlkolovou sukní střih "Molly"

Jak ušít letní šaty pro holčičku s půlkolovou sukní střih "Molly"

Teplo se k nám blíží mílovými kroky a já jsem dokončila střih pro slečny na super letní šaty. Pokud hledáte návod, jak jednoduše ušít letní šaty s odhalenými zády, je tohle ten pravý návod a ten pravý střih pro vás. 

Tento střih se šije velmi snadno a není třeba speciálních znalostí. Šije se živůtek, žádné rukávy, jen sukně ze svou dílů. Sukně je půlkolová, a tak se hezky točí. To se dětem moc líbí. Šijí se tzv. "straps" což jsou šnůrky, které já ráda šiji na stroji a stříhám z látek, které mám. Ale ulehčit si to můžete i koupenými úpletovými proužky a pokud máte lemovací aparát, je to o to snadnější. Ale není to nutnost.

 

Pojďte mrknout, co budete potřebovat na ušití těchto krásných midi šatů na letní slunění.

   

Co budete potřebovat?

  • Elastický úplet na šití šatiček - spotřeba dle výšky dítěte, ale bude vám pravděpodobně stačit u menších dětí něco okolo 1 metru látky a u větších dětí 1,30
  • Lemovací proužek šíře 3 cm, délka dle střihu -  Může být úpletový koupený, můžete si ho ale ustřihnout z jakékohokoliv úpletu, který máte doma a bude vám ladit k barvě šatů.
  • Nitě - do overlocku klasické polyesterové
  • Jehly - do stroje podle úpletu (70 nebo 80 stretch, ball point)
  • Šicí stroj - doporučuji šít na overlocku ale ušijete je i a miltifunkčním stroji. Jaký stroj si koupit do začátku najdete v článku ode me ze.
  • Lemovačku - aparát pro lemování. Můžete ale nemusíte mít. Tohle je super, pokud máte už šití v ruce. Pak se práce zásadně zrychlí.
  • Nůžky na stříhání látky 
  • Špendlíky nebo Klipsy na látku
  • Sublimační fix a nebo křídu 

Střih na letní šaty Molly najdete zde - velikosti 74 až 164

 

Jaké látky jsou vhodné na letní šaty?

Moje nejoblíbenější látky pro šití šatiček pro děti jsou jednoznačně úplety. Dobře se přizpůsobují jejich tělům a pomúžou schovat sem tam nějakou nepřesnost v šití. 

Osobně doporučuji lehčí úplety pod 200 g. Jsou hladší, lehčí a vzdušnější. Bio látky jsou také rozhodně super volba ale rozodně se držte při výběru okolo té 200 g hranice. Nešla bych do žádné téplákoviny ani do waflovin. Ani do pletenin.

Naopak super budou modalové a lehounké viskozové úplety.

Mrkněte třeba na tyto moje oblíbené eshopy:

www.vecicky.sk

www.barevnesiti.cz

www.mojelatky.cz

www.bubulakovo.cz

www.latkyapolenka.cz

 

   

 Postup šití

Složte si střih podle postupu. Postup jak složit střihy v PDF verzi najdete zde. Vytáhněte si správnou velikost. Doporučuji kouknout do tabulky velikostí a nešít nádhodně nějakou velikost podle čísla. To je častá chyba. 

Potřeba je přeměřit si základní míry přímo na dítěti. Nejprve to je celková výška, poté přeměřte šířku hrudníku (potřeba pro vytažení správné velikosti živůtku) a nakonec délku od pasu ke kolenům, aby jste měli přehled o tom, jakou velikost a délku sukně potřebujete. 

Jakmile máte přehled o tom, jakou velikost potřebujete, vytáněte si ji na pečící papír a můžete začít stříhat i látky. Nezapomeňte polohovat tak, aby byla osnova správně. Návod obsahuje i informace jak polohovat osnovu.

 

Stříháme:

1 x Zadní díl - stříhat na skladu

1 X Přední díl - stříhat na skladu

2 x díl půlkolové sukně

1 x díl na lemování B - stříhat na skladu

1 x díl na lemování A

 

A jdeme na první šití. 

1. Nejprve si sešijeme PD a ZD k sobě na bocích. Šijte na overlocku nebo na overlockovém stehu.

  

2. Nyní sešijte oba díly sukně k sobě opět na bocích. Šijte na overlocku nebo na overlockovém stehu.

  

3. Otočíme živůtek na líc. Vložíme do otvoru sukně lícem k líci. Přišpndlíme na bocích šev ke švu. Obvod bude sedět přesně.

    

5. Sešijeme tyto dva díly k sobě na overlocku nebo overlockovými stehy.

6. Proužek pro lemování A našijeme lícem k líci na stranu pro lemování A.

    

7. Nyní ručně zalemujeme stranu živůtku. Jako na obrázku otočte šev směrem DO lemu. Volnou stranu lemu ohněte na polovinu přesně ke švu.

  

9. Nyní přehněte vytvořený lem přes celý šev a tím ho schováte. Zašpendlete nebo dejte kolíčky, aby se lem udržel rovně. Celý lem mírně natahujeme a přitom chystáme na lemování.

  

11. Lem nyní proštěpujeme (top stitching) vrchním šitím cca 0,3 mm od hrany lemu. Šijeme po lícové straně. Připravíme si druhý lem. Pokud máte jeden kus šijete z jednoho kusu lemu. Pokud nemáte dost dlouhý kousek pro celý lem, lze jej sešít ze dvou kratších.

  

13. Nyní si lem opět připravíme po celé délce ZD a přes bočnice PD jak je nakresleno ve střihu. Lem opět mírně při přípravě natahujeme.

   

15. Lem přišijte opět jednoduše na overlocku nebo overlockovém stehu. Stejně jako u lemu A přehneme vytvořený lem přes šev a tak ho schováme. Pozor na místo, kde se setkává lem A a B.

  

17. Lem nachystám skladem k sobě po celé délce až do konce lemu. Ten poslouží pak jako šnůrky pro vázaní za krk. Nyní jdeme prošít opět lem Top stitchingem, tedy prostěpujeme cca 0,3 mm od okraje a šijeme na lícu lemu. Tedy tou hezkou stranou k vám. Tou která má být vidět.

    

19. Prošíváme pomalu, aby spodní část neutekla mimo prošívání. Doporučuji zvýšit přítlak patky. Došijeme do konce na koncích šnůrek ještě zajistíme šitím těsně v okraji. Zauzlujte.

  

Posledním krokem je založení lemu sukně. Lem sukně založte o 1,5 nebo 2 cm. Podle toho, jak chcete široký lem. Já zakládám o 2 cm a je to pro mě okej. Před založením sukni buď obnitkuji na overlocku a pak prošiju na dvojjehle nebo vyberu jiný elastický steh na stroji. Musí být ale elastický.

Pokud máte, prošijte lem sukně na coverlocku. A tím pádem máte hotovo!

  

 

Comentar

Este sitio está protegido por reCAPTCHA y se aplican la Política de privacidad de Google y los Términos del servicio.