Jak ušít dětské šaty z mušelínu? Návod na ušití šatů z mušelínu + střih

Jak ušít dětské šaty z mušelínu? Návod na ušití šatů z mušelínu + střih

Krásný den moje milé ženy od strojů. Protože začíná být zase pěkné teplíčko a pomalu odhazujeme všechny svršky i dětem měníme oblečení ve skříních, jistě přemýšlíte, jaké dětské šaty z mušelínu letos ušijete.

Proto jsem tu dnes s návodem na dětské mušelínové šaty Chloe. Ukážu vám, jak jednoduché je krok za krokem ušít mušelínové šaty a v tomto článku vám dám několik dobrých tipů z mé praxe, jak pracovat s mušelínem.

Zde je jeden ze starších článků, který jsem napsala minulý rok a je stále hodně navštěvovaný. Zde jsou obecné rady, jak mušelín šít.

      

Pravidla stříhání mušelínu:

  1. před stříháním vyžehlit
  2. ostré nůžky, které netahají za vlákna, ne kolečko na řezání, to tahá vlákna
  3. rovné linie před stříháním rozžehlit a zkusit, zde jsou bez pružnosti
  4. pokud budou pružit, je nutné přepolohovat látku
  5. průkrčníky, které šijete podle střihů na elastické materiály musíte zvětšit 
  6. do průkrčníků se nešijí náplety, mají tendence se vytřepit a deformovat látku
  7. průkrčníky musíte buď opatřit zapínáním, nebo stahovat gumičkou
  8. průkrčníky, hlavice rukávů, šikmo střižené části střihu je dobré podlepit a stabilizovat
  9. podlepujte buď vlizelínem nebo podlepovací stabilizační páskou
  10. nemusíte podlepit celý díl, stačí jen šikmě střižené části
  11. podlepení tyhle šikmosti zpevní a už je nenechá se vytáhnout
  12. tohle musíte udělat před šitím, jinak si ty šikminy vytaháte

Pravidla šití mušelínu:

  1. švové přídavky na jednojehlovém stroji šijte širší - okolo 1 cm
  2. používejte vždy jehly vhodné na klasickou bavlnu - jehly standard s mírně kulatou špičkou
  3. před šitím si dobře špendlete
  4. za šikmé strany netahejte ať se ještě více nenatahují
  5. pokud látku řasíte na stroji, nejprve si okraj řaseného kousku zajistěte overlockem, to proto, aby se vám řasící nit nevytrhla a neprojela vazbou
  6. je nutné zajistit okraje tak, aby se nevytřepily

 

Jak ušít dětské mušelínové šaty krok za krokem?

 1. Nejprve si připravíte střih na šaty. Použít můžete střih na šaty Chloe. Rozpětí velikostí je 56 - 140. Střih slepíte a vytáhnete si velikost, kterou potřebujete.

V další fázi nastříháte díly střihu:

  • 2 x přední díl zavinovací - zrcadlově
  • 1 x zadní díl na skladu látky
  • 2 x rukáv na skladu látky
  • 1 x pruh na lemování - doporučuji šíři 3 nebo 3,5 cm pro lemování krku a bočních stran šatů. Délka je uvedena v tabulce u střihu.

 

2. V dalším kroku si nařaste oba rukávy. Doporučuji řasit základní metodou na jednojehovém stroji. Řasím vždy s povolenou nití na 5.

Na začátku řasení - tam, kde je značka si řasení zapošijte a na konci nechte volné nitě. Poté za volné konce táhněte a pomalu posouvejte látku. Začne se tvořit řasení. Jakmile máte nařaseno, zajistěte si řasení uzlíkem.

   

 

3. krok - Další krok je založení rukávů. Jakmile jsou nařasené, začněte se záložkou. Přehněte okraj rukávu cca 0,5 cm a začněte šít rovným stehem co nejblíže okraji rukávu to půjde. 

Jakmile máte takto prošíté oba lemy u obou rukávů. Odstřihněte přebytečnou látku podél šití. Pozor, aby jste si nestřihly do šití. 

    

 

4. krok - Nyní udělejte druhou záložku. Tuhle druhou záložku udělejte širší. Přehyb cca 1 cm od okraje. Rozdíl bude, že nyní budete šít co nejblíže přehybu a ne okraji. Takto se začištuje bavlněná tkanina, která má tendence se třepit. Pokud budete šít z úpletu, stačí vám jednoduchá záložka.

     

 

5. krok - Nyní sešijte náramenice. Náramenice si nezapomeňte na začátku a konci zapošít, aby se vám steh neotevřel a nepáral při našívání rukávu a lemování. Oba rukávy si přišpendlete do otvoru pro rukávy a sešijte je. Jehlou šijte až za řasením.

        

6. krok - Našijte oba dva rukávy do průramků.

 

7. krok - Nyní rozhodněte, zda budete šít dírku pro protažení zavinovací šnůrky pomocí knoflíkové dírky nebo necháte otevřenou dírku ve švu. Tento postup je pro dírku ve švu, kterou necháte v levém dlouhém švu od rukávu směrem dolů k sukni. Pozice, kde nechat otvor je zaznačena na střihu. Tuto pozici si označte i u švu.

 

Nyní sešijte rukáv, a pokračujte šitím dlouhé strany. Před značkou si zapošijte a ukončete šití. Pokračujte až u druhé značky. Opět si zapošijte na začátku a sešijte celou bočnici šatů až dolů.

 

Vraťte se k vynechanému otvoru ve švu. Šev rozevřete a žehličkou jej přežehlete, aby byl plochý. V dalším kroku tuto dirku obšijte rovným stehem. Tím dirku zajistíte, aby se nepárala, když tudy budete protahovat šnůrku.

      

Verze s dírkou uvnitř boku pro protažení pásku.

 

 8. krok - Sešijte obě bočnice šatů od rukávu až dolů k okraji sukně.  Záložka spodní části sukně. Ta nejdelší. Záložku udělejte úplně stejným postupem, jako jste dělala záložku na rukávech. Nejprve je třeba udělat menší záložku - asi 0,5 cm a šít co nejblíže okraji a poté znovu založit - cca 1 až 1, 5 cm a záložku šít co nejblíže založení.

     

9. krok - Jakmile máte hotovou záložku sukně, založte obě bočnice předního dílu. Opět stejným způsobem, jako sukni a rukávy. 

   

10. Olemování průkrčníku a obou bočnic předního zavinovacího dílu. Lemování můžete udělat na speciálním lemovacím aparátu, pokud máte a nebo ručně, jako vám ukážu na fotkách níže. Nejprve si sešijte pruh látky pro lemování. Pokud jej máte z více částí. Střed umístěte do středu průkrčníku.

 

Pruh látky přišijte na jednojehlovém stroji. Rovnoměrně cca 1 cm od okraje látky. Udržujte rovnoměrně stejnou vzdálenost od okraje.

      

11. krok - Nyní otočte šev směrem nahoru jakoby do lemování a zbylou látku založte tak, aby překryla celý šev.Našpendlete si lemování v rovnoměrném rozestupu. Lem překládejte dál po celém dílu bočnice, až na konec, kde si zašpendlete a pokračujte ve skládání šnůrky i dál až na konec , kde si ji zajistěte opět špendlíkem.

         

12. krok - Lem pak šijte opět rovným stehem těsně nad okrajem skladu látky, rovnoměrně po celé délce od začátku šnůrky. Na levé straně, přes bočnice a průkrčník, až k druhé šnůrce na druhé straně.

       

Dírku pro provlečení šnůrky bokem šijete jen v jedné bočnici. Pokud máte u stroje možnost šít knoflíkovou dírku, je i toto možnost, jak udělat průchodek pro šnůrku.

Dírku je nutné jen podlepit druhou vrstvou mušelínu nebo látky. V případě elastických látek stabilizovat druhou tkanou vrstvou látky a podlepit proužkem v místě, kde budete dírku šít.

      

Ta a je to. Rukávy nakonec zajistěte rovným stehem, aby šev hezky ležel a nevyčníval. A máte hotové krásné dětské mušelínové šaty!

 

       

 

Střih najdete zde:

Odkaz na šaty zde

 

Zanechat komentář

Этот веб-сайт защищается reCAPTCHA. Применяются Политика конфиденциальности и Условия использования Google.