Jak ušít dětskou čelenku na zavazování jednoduše a střih na čelenku zdarma

Jak ušít dětskou čelenku na zavazování jednoduše a střih na čelenku zdarma

Začíná teplo a kromě šatů se poohlížíte i po nějakém pěkném a jednoduchém doplňku do vlasů. A hle, dětská čelenka na zavazování je super volbou. Já osobně je měla moc ráda pro moje holčičky a i když už trochu povyrostly tak se sem tam k tomuto střihu ráda vracím. A to hlavně, když šiju šaty na nějaké příležitosti jako jsou svatby, poutě, výlety do zábavních parků, veřejné akce a slavnosti, oslavy...

Pojďte se podívat na jednoduchý návod, jak ušít dětskou čelenku Megg. Střih na tuto dětskou  čelenku najdete jako pozornost ode mne zdarma.

Co budete potřebovat?

  • Látku na šití čelenky - dostatečně pružný úplet nebo nepočesanou teplákovinu 
  • Střih na čelenku Megg
  • Nůžky na látku - já používám značku Kai
  • Špendlíky nebo svorky - na udržení látky u sebe
  • Šicí stroj (overlock nebo klasický šicí stroj -  v tomto případě šijte buď overlockovým stehem (je pružný) nebo použijte třírovný pružný steh, případně steh rovný s elastickou nití - aby nitě nepopraskaly)
  • Nitě 
  • Jehly  - jehly do stroje podle typu látky

 

Látky vhodné pro šití dětské (ale i dospělácké) čelenky 

Prakticky nejlepší látky na čelenky jsou úplety. Úplety krásně pruží a to díky přidanému elastanu ve vazbě látky. Čím více elastanu, tím více pruží. Já osobně mám i dobrou zkušennost i se 100% bavlněnými úplety, které nemají takovou pružnost. Většinou se natahují o 25% své původní délky a i to stačí.

Jako ne úplně vhodné látky vidím teplé látky jako je počasaná teplákovina (příliš silná a teplá) nebo beránky, flísové látky a podobně.

Tkaniny - pevné látky, jsou taktéž ne úplně vhodné, ale pokud zkusíte ušít tuto čelenku například z mušelínu, může se povést. Střih sám o sobě nemusíte převlékat přes hlavu a to je výhoda.

 

Jak vybrat velikost čelenky?

Určitě vás bude zajímat, jakou velikost čelenky ušít. Můj střih na čelenku Megg je rozčleněný na několik velikostí. Velikosti jsou označeny čísly na 1,2,3,4. 

  • Velikost 1 odpovídá - 0-3 měsícům nebo 36 - 40 cm obvodu hlavy
  • Velikost 2 odpovídá - 3 - 6 měsíců nebo taky 40 - 44 cm obvodu hlavy
  • Velikost 3 odpovídá - 6 - 24 měsíců nebo taky 44 cm - 48 cm obvodu hlavy
  • Velikost 4 oddovídá 2 - 6 letum nebo taky 48 - 52 cm obvodu hlavy

 

U elastických látek je možné, že se budou krásně natahovat a vydržívám o to déle. U pevnějších látek zase potřebujete počítat s pevnějším obvodem.

 Jaký je postup ušití čelenky?

 1. Nejprve si vyberte látku, z které chcete čelenku šít. Poté vytiskněte střih na domácí tiskárně. Jak na tisk střihu najdete zde.Pokud si nejste jsití postupem, doporučuji tento odkaz projít. Střih si slepte jednoduše lepící páskou. A vyberte si velikost.

 2. Druhým krokem je přenést střih čelenky na látku. Látkusi přehněte na osnově na polovinu tak, aby vám střih položený na hranu látku vycházel hezky na celou šířku a mohly jste jej stříhat takto na překladu látky.

3. Nachystejte si špendlíky a přišpendlete tento střih na látku, přesně jako na fotce. Ideálně tak, aby se vám nějak nepohnul, při stříhání. Nemusíte stříhat okolo střihu žádné švové přídavky. Tento střih zahrnuje přídavek 0,7 pro overlock. Pokud budete šít na klasickém stroji, není třeba žádný přídavek dávat.

4. V dalším kroku si nastříhejte střih celkem dvakrát. Identické dílce čelenky, aby jste je mohly poté jednoduše spojit a sešít.

5. Přiložte oba díly čelenky na sebe lícem (tou hezkou obrázkovou stranou v mém případě ale pokud šijete čelenky jednobarevné, určete líc látky a položte díly lícem na sebe, našpendlete je po celé délce.

6. Sešijte jednu stranu knotu čelenky tak, jak je nahoře na fotce a poté i druhou část knotu stejným způsobem. Šijte pomalu aby jste dobře vykroužily oblinky na čelence. Nenapínejte látku zbytečně a netahejte za ni.

7. Sešijte i druhou stranu čelenky stejně a potom začněte šít dlouhé strany čelenky k sobě. Důležité je dávat pozor na rovné šití a nenapínat látku, aby se vám nevznikly na čelence "faldíky" a nebo zvrásnění.

 

8. Na jedné straně čelenky necháte otvor uprostřed dlouhé strany na cca 4 cm, aby jste touto mezerou mohly čelenku otočit.

9. Čelenku nyní otočte do lícové strany a pořádně vyšťouchejte (vymněte) rohy čelenky, aby byly hezky hranaté.

10. Dalším krokem je zašít otáčející dírku buď klasickým rovným stehem na šicím stroji těsně za okrajem - cca 0,4 cm nebo ji zašít skrytým stehem.

11. A posledním krokem je čelenku hezky vyžehlit a připravit na vázání. V dalším kroku si ukážeme, jak ji jednoduše uvázat.

 

Jak uvázat čelenku aby byl uzel pěkný?

1. Přeložte pravý cíp čelenky přes levý do kříže.

2. Pravý cíp jde nyní směrem nahoru a levý směrem dolů vzájemně se kříží.

33. Spodní cíp otočte směrem nahoru a nyní vám vznikne uprostřed místo kudy tento cíp nyní protáhnete.

4. Protáhněte cípek skrz a vytáhněte oba cípy skrz uzel co nejvíce směrem do stran, aby se uzel narovnal.

5. Čelence cípky upravte tak, aby se krásně roztáhly a uhladte je.

Čelenku můžete uvázat takto a nebo ji uvázat až na hlavě dítěte, ale problém bude, že dítě se hodně hýbe, budou se mu tam motat vlásky a můžete i o nějaké zavadit. Doporučuji vám vázat čelenku takto volně a pak nasadit.

A je to. Čelenku máte hotovou a můžete udělat další nebo se vrhnout třeba na šatičky.

 Zde je čelenka ze 100% organického úpletu Megg a taky šaty na traky Sára (zde najdete střih)

Střih na čelenku Megg a střih na šatičky Sára (od 62 do 116)

 

發表評論

此網站已受到 reCaptcha 保護,且適用 Google 隱私政策以及服務條款