Jak ušít dětský letní romper "Summer" + střih

Jak ušít dětský letní romper "Summer" + střih

Krásný den, dnes jsem tu s novým střihem a zároveň i fotonávodem, který můžete následovat. Střih na letní romper "Summer" mám zpracovaný úž nějakou dobu. Šila jsem podle něj pro moje zákazníky a byl to jeden z velmi oblíbených střihů. Střih jsem vytvořila modifikací střihu na romper Oli.

Tento střih je skvělý hlavně pro malé děti a batolata. Vytvořila jsem jej ve stejných velikostech, v kterých jsem jej kdysi šila pro zákazníky. Střih prošel při digitalizaci minimum úprav a věrně by tedy měl kopírovat původní střih, který jsem používala.

         

Co budete potřebovat?

  • Látku na romper, doporučení najdete níže v odstavci Látky
  • Druky pro jemné látky a úplety, říkám jim Jersey druky - u nás najdete nejkvalitnější od Prym
  • Lis na druky nebo kleště Prym Vario - jak přidělat druky najdete na videu zde
  • Nitě
  • Jehly - podle typu látky, kterou šijete
  • Šicí stroj
  • Nůžky nebo řezací kolečko
  • Řezací podložku

 Střih na letní romper s krátkou nohavičkou Summer

Látky vhodné pro šití romperu

Na ušití romperu pro miminko doporučuji hlavně elastické bavlněné úplety ale sednout můžou i bavlněné úplety bez podílu elastanu jen ze 100% bavlny. Takový úplet se stejně natahuje o cca 25 % a to je dostačující. Romper je vzdušný, není přímo na tělo a tak tam nějaká volnost zůstává.

Doporučuji volit nižší gramáže látek okolo 170 - 190 g/m. V horní části romperu šijeme podsádku dílu a je tedy materiál zdvojený. Pokud by byl materiál příliš silný, tak by to nemuselo být úplně příjemné a naopak by to hodně zahřívalo.

  

Jaké druky do romperu a kde je koupit?

Nejlepší druky, které jsem já osobně roky používala nepocházely z ČR ale z Dánska. Nicméně to nemá příliš význam, protože takové druky si jen tak nikde neobjednáte. U nás jsou k dostání druky Prym a pak druky Roland baby od Kohinoor. Ty druhé jmenované já osobně příliš nedoporučuji, protože ne úplně dobře drží. Více o tom, jaké druky vybrat a jak je nasadit najdete v tomto článku.

 

Postup šití

Nejprve si vytáhněte střih například na pečící papír ve velikosti, kterou chcete šít. Střih na Romper Summer najdete zde. Střih je včetně přídavků na švy a založení a proto není nutné již nic přidávat. Stříhat můžete rovnou okolo střihu. Dobré je si střih na látku polohovat pomocí přichycení špendlíky nebo nějakým těžkým závažím.

Hlavní díly a podsádky stříhejte na překladu látky. Lemy nohaviček taktéž.

Jakmile máte hotovo a díly nastříhány, tak se dejme do šití.

 

1.-  Jako první si připravte podšívky PD a ZD a na overlocku jim začištěte spodní strany (na fotce ty přiložené k sobě). Okraje začištujeme hlavně proto, aby se nekroutily. Pokud nemáte overlock, začištění nechte až na konec a udělejte dvojitou záložku.

   

2.- Nyní přiložte Podšívku PD na díl PD do zákrytu a nasvorkujte si je, A to stejné udělejte s dílem ZD a podšívkou ZD. Pozor, oba mají jinak hluboké vykrojení a navzájem se nedají zaměnit.

     

3. - Šít doporučuji na overlocku. V oblinkách za látku netahat, aby nevznikly boule a nerovnosti. V dalším kroku pak boky jako na obrázku. Šijeme ale jen tyto oblouky, dále nepokračujeme.

  

4. Hotovo. Takto budete mír připravený PD s podsádkou a uděláte stejně i ZD s podsádkou.

    

5. - U obou dílů si takto odhrnu podšívku směrem nahoru k trakům.Překryjte PD dílem ZD s roztaženými podsádkami.

   

6. - Spojte podsádky na jednom konci svorkami.Spojte švy podsádek k sobě, doporučuji zasvorkovat nebo našpendlit.Zasvorkujte po celé délce jednoltivé boky.

     

7. - Takto i spodní stranu rozkroku.Sešijte jeden bok od hrany oblouku pro stehýnko směrem nahoru ke trakům. Stejně i druhý

   

8. - Nyní došijeme spodní část romperu. Rozkrok a nohavičky. Rozkrok sešijte na overlocku. Připravte si díly na nohavičky. POZOR. Musí být opravdu elastické. Přeložte napůl a sešijte krátké strany.

     

9. Našpendlete nebo svorkami do otvoru pro nohavičku. Šev směřujte na šev rozkroku. Vypadá to lépe.Šev otočte do rozkroku tak, aby byl šev pak rovný a naplocho. Připravte si takto i druhou nohavičku.

     

10.- Sešijte na overlocku kolem dokola. Musíte mírně natahovat lem nohavičky, otvor ne.Hotovo. Spodní část máte připravenou a začištěnou.

   

11. - Nyní zapošijte podsádku ke švu romperu aby se vám nevytahovala po vyprání. Po otočení romperu na líc chytněte díl podsádky a najděte šev, který se bude dotýkat bočního švu PD a ZD. Přeložte šev podsádky přes šev boku PD a ZD a prošijte několika stehy na rovném stehu.

   

 

 Postup, jak přidělat druky

Základ máte hotový. Nyní si ukážeme na tomto videu - VIDEO jak přidělat druky na romper jak přidělat druky na Romper pomocí kleští Vario.

 

 

Postup, jak ušít rozkrok romperu pro zapínání na druky

Jak ušít rozkrok romperu tak, aby nebyl sešitý a šel dole rozepínat? Například tak, aby se dalo dítě dobře a jednoduše přebalovat? Je to jednoduché. V prvé řadě musíte na střihu vystřihnout druhou verzi romperu, kde je díl rozkroku delší. To je potřeba pro vytvoření zapínání na druky.

Důležitým poznatkem z praxe je následující fakt. Nikdy nedávejte do rozkroku plastové druky. Otlačují, jsou příliš vystouplé a pokud se vytrhnou, pravděpodobně zničí i látku. A že se trhají rády. Doporučuji jersey kovové druky, které mají mechanismus uzávěry vytvořený trošku jinak,

 

Jak tedy na to?

1. - Romper šijeme stejně jako v předchozím případu jen v části se sešíváním rozkroku jej nesešijete. Naopak obě části obnitkujete overklockem jako na obrázku.Nyní vezměte díl nohavičky a složíme napůl horizontálně. Na obou krátkých stranách sešijeme nohavičku. Uděláme to takto u obou dílů.

      

2. Na díl PD a ZD v rozkroku si naznačíme 2 cm od okraje a uděláme si značku pro přeložení. Takto nebude přeložení křivě.

    

3. Lem nohavičky otočíme na líc. Nesešitou částí sesadíme ke značce a... Přiklopíme ohybem v místě značky. Stejně tak udělěláme na druhé straně u ZD.

  

4. Nachystáme si takto i druhou stranu nohavičky na PD i na ZD a půjdeme obě strany sešít. Sešijeme na overlocku. Nyní otočíme a můžeme hranu buď zapošít na rovném stehu, nebo ji zažehlit a aplikovat druky.

Takto aplikujte druky na obě strany zapínání. Do PD patří samci (S výstupky) a do ZD samičky. Pozici druků doporučuji naznačit předem. Můžete dát dva druky a pokud se vám zdá málo, můžete ještě do středu dát třetí pár. Druky doporučuji dávat až za švy. Jinak budou mít tendence se vytrhnout.

   

A to je všechno.

Pravděpodobně přijdete jistě ještě na další způsoby, jak romper ušít, vylepšit a ozvláštnit. Líbil se vám návod? Dejte mi vědět do komentáře pod článek.

 

S pozdravem

Autorka Helena Lachowiczová

Deixe um comentário

Este site está protegido pela Política de privacidade da reCAPTCHA e da Google e aplicam-se os Termos de serviço das mesmas.