Jak vytvořit designové štítky pomocí plotru a nažehlovací folie

Vlastní etikety na oblečení - Jak vytvořit designové štítky na plotru Cricut

Dnes tu pro vás mam blog ze sféry kreativní. Ne že bych snad psala o něčem jiném, že? Ale zpět k tématu. Pojďte se se mnou podívat na to, jak vytvořit vlastní designové štítky na oblečení. Tentokrát pomocí plotru a nažehlovací techniky.

Co je potřeba k vytvoření designových štítků na oblečení svépomocí?

    

V tomto příspvěku vás pomocí affiliate linku odkážu na některé produkty, které používám a mám je otestované. Pokud se rozhodnete pak na základě mého doporučení některý výrobek zakoupit, získám z vašeho nákupu malou provizi. Ale vy nic samozřejmě nehradíte.

 

Jako první budete potřebovat nějaký podkladový materiál pro štítky, který bude zároveň nosný, dobře se bude dělit a bude se na něj dobře nažehlovat. Já jsem vsadila na kraftový papír zvaný taky Wash paper (pratelný papír) s kterým jsem pracovala již dříve a který mám moc ráda právě pro jeho skvělé vlastnosti.

Před tím, než jsem to vyzkoušela, jsem si ale nebyla jistá výsledkem. Zda to bude mít nějaký efekt, nebo nebude. Proto jsem svůj článek odkládala než jsem štítky přeprala a zjistila tak, zda jsou trvanlivé a potisk se nesloupne.

A...

Nesloupnul!

Potřebovat tedy budete:

  • Kraftový papír nebo 100% bavlněný úplet nebo bavlněný hladký popruh ideálně bez vroubků a struktury (v různých šířkách)
  • Pravítko
  • Obyčejnou tužku
  • Ostré nůžky nebo řezačku na silné papíry
  • Plotrové nažehlovací folie (záleží na vás, jakou barvu zvolíte, já mám tyto od Cricut)
  • Plotr (já mám plotr Cricut Explorer3 ale je hodně velký a na malé projekty postačí jeho malinký příbuzný Cricut Joy)
  • Řezací podložka pro Cricut nebo jiná, já mám originální i neoriginální od  Worklion - Amazon)
  • Nějaké nářadí na sloupnutí zbývajícího přesahu - pinzeta, něco jako skalpel se hodí
  • Podložka pro Heat Press - opět mám neoriginální podložku od Reallike
  • Obyčejný Heat press mini - ten můj je z Amazonu, funguje dost podobně, stoj třetinu
  • Cricut design Space - program pro ovládání plotru, který je ke každému hardweru Cricut
  • Tablet nebo nějaké zařízení pro kreslení - pokud budete kreslit sami, pokud ne, dá se hodně grafiky koupit právě v Cricut design space nebo například na Creativmarket.com

     

Nachystejte si pečlivě štítky samotné

První věc, kterou jsem udělala, je nachystat si všechny štítky. K tomu jsem využila odstřižky pratelného papíru, který jsem si schovala na menší projekty. Tyto části jsem si změřila a pomocí pravítka a tužky jsem si tyhle zbytky rozplánovala na menší čtverce nebo obdélníky.

Použila jsem velikost 4x4 cm , 3x3 cm a pak 2x4 cm a 3x4 cm. Tyhe velikosti jsou akorát pro malé designové etikety s nápisem nebo logem nebo nějakým obrázkem.

Rozřezala jsem je na čtverce pomocí řezačky a nebo nastříhala ostrými nůžkami. Jde to vyřezat plotrem, ale neměla jsem tolik prostoru vše nastavovat a čekat na to. Navíc to celkem hodně tupý nože, což já si ty ostré nože pro hloubkové řezy fakt šetřím.

 

Vytvořila jsem grafiku na tabletu a přenesla do Cricut Design Space

Dalším krokem je vytvoření grafiky v progamu na grafiku. Já používám například Procreate na Ipadu. Nebo zakoupení grafiky a úprava grafiky v programu Design Space. Orientace v tomto programu je velmi intuitivní a všechno je krásně v češtině, takže to zvládne opravdu každý. 

Začnu tedy návrhem grafiky. Přizpůsobím její velikost štítkům. Například zmenším nápis na 1,5 cm x 3 cm aby okolo byl prostor pro našívání.

Důležité je počítat s tím, aby bylo na štítku místo na šití. A počítat s množstvím detailů na grafice. Příliš malých detailů nejde přenést a následně zachovat při vyřezávání do folie.

   

Design Space od Cricut má vlastní databázy obrázků od tvůrců

 

Vyřezání grafiky na plotru a očištění grafiky

Další krokem je nastavení řezu na plotru. Já použila klasické Cricut nažehlovací folie bez povrchové úpravy a tak je nažehlování opravdu jednoduché. Materiál se "přilepí" lepící stranou na podložku pro řez. Grafika se tedy řeže na podložce ta je proto nezbytnou součástí pracovního procesu.

Používám břity pro hladké a měkké folie. Nejsou třeba silnější s větším sklonem. Na plotru poté spustím operaci. Nesmím zapomenout zapnout "zrcadlo" pro nažehlení. Jinak bych měla po nažehlení nápisy naopak. A to nechcete.

Jakmile plotr vyřeže grafiku, nastává doba očištění. Trvá to déle, než si člověk myslí. Malé a detailní grafiky chtějí péči při očištění. Očištění vlastně spočívá v tom, že sundáte přebytky folie a oddělíte je od částí, které chcete nažehlovat.

   

 

Nažehlení na štítek pomocí Heat Pressu

Prakticky se dá nažehlovat pomocí žehličky a nebo Heat Pressu. Já použila Heat Press, protože moje žehlička kdysi při nažehlování zařvala a od té doby prostě klasické žehličky nepoužívám. Co se jí stalo? Praskla rukojeť.

Princip nažehlení je totiž v tom, že při vysoké konstantní teplotě a tlaku podrobujete nažehlovací folii tlačení po určitý časový úsek.

Příliš teploty vám folii roztaví zatímco málo teploty a málo tlaku způsobí, že se nepřilne a odlupuje se. Proto raději volím Heat press, protože zaprvé se na něj dobře tlačí, zadruhé chytré Heat pressy pomocí aplikace sledují teplotu, tlak a čas sami a přenos se vám prostě povede. Není to hazard.

A já nemám hazard ráda. Raději jdu na jistotu. Proto jsem použila na nažehlení Heat Press mini, který mám z Amazonu. Zvolila jsem Medium teplotu pro nažehlení. Ta nejvyšší byla moc a ta nízká málo. Proto jsem nastavila dvojku. Tento heat press není tak chytrý jako jeho kolega Cricut, ale používám ho úspěšně také.

Pomocí tlaku jsem po 20 vteřin nažehlovala - pozor, nepředstavujte si ten žehlící pohyb. Pouze přiložíte heat press a tlačíte. Pod materiálem a folii musí být proto podložka, aby nedošlo k propálení třeba na stůl.

   

Proces je samosebou trošku komplikovanější a je to spíše na podrobné video. Dejte mi do komentáře vědět, zda byste jej ocenily.

Nakonec jsem si během dvou hodin vyrobila okolo 40 ks cedulek. S logem, s nápisem, s grafikou s vlastními obrázky. A všechny jsem je ihned použila na moji novou kapsulu pro dceru.

 

Výsledek?

Designové štítky na kraftovém papíru a nažehlené pomocí Heat pressu stojí za to. Vypadají velmi profesionálně a opravdu dobře drží. Ani po absolvování pracího procesu a dokonce i sušičky se cedulka ani nehnula. Takže za mě, spokojenost.

Zanechat komentář

Tento web je chráněn službou reCAPTCHA a vztahují se na něj Zásady ochrany osobních údajů a Podmínky služby společnosti Google.